”NEET gençliği;ne eğitimde ne istihdamda ne de yetiştirme kursunda (Not İn Education, Employment or Training)olan kişileri tanımlamak için ilk kez İngiltere’de ortaya atılan bu kısaltma daha sonra Japonlar tarafından kullanılmaya başlandı:İş hayatında hayal kırıklığı yaşama riskini göze almak istemeyen miskin nesle Japonya’da verilen ad bu. Hayattan çekilen bu insanlar ,Japon İşgücü Enstitüsü tarafından belirlenen freeter kategorisindeki insanlara pek çok açıdan benziyor: Freeter’lar , yarı zamanlı veya düşük nitelikli serbest işlerle yetinerek potansiyellerinin çok altında performans gösteren gençlerden oluşuyor. İngilizcede serbest çalışan anlamına gelen freelancer kelimesi ile Almanyacada işçi anlamına gelen arbeiter kelimesinin birleşiminden türetilen freeterism’in farklı biçimleri olsa da hepsi NEET ve hikikomari’ye yol açan faktörlere dayanıyor:İnsanların önünde pek fazla fırsat ve seçenek yok, buna bağlı olarak da onları teşvik edecek ,motivasyon sağlayacak şartlardan yoksunlar.Bu insanların hepsi bir şekilde hayattan çekilmiş durumdalar.Ailelerini hayal kırıklığına uğratıp ,akranlarına da mutluluk namına pek bir şey vaat etmeyen Japon çalışma etiğinden ikrah etmiş gibi görünüyorlar.”olarak aktarıyor J.Clements Japonya nasıl Japonya oldu kitabında.
Bahsi geçen kitlenin uzun süredir faaliyet gösteren işletmelerde zaman geçirmesi , hatta istihdam edilmesi gerekiyor bir süre. Emeğin, özenin ve böyle bir geleneğin sürdürülmesinin gözlemlenmesi ,sürecin ne gibi zor aşamalar içerdiğinin bir yönü ile algılanması adına söz konusu kişilere bu tip bir seçenek sunulması durumunda bakış açılarının zaman içerisinde ne ölçüde değişikliğe uğrayacağını hakikaten merak ediyorum.
Acı Dayı Cantık Salonu tam olarak bu tarz bir işletme.1952 yılından bu yana faaliyette. NEET için gerekli olan motivasyon unsurlarının böyle bir işletmede var olduğunu düşünüyorum.
Cantık kökeni Tatarlara ait bir ürün. Bursa’ya Kazakistanlılar tarafından getirildiği biliniyor. İşletme de kıymalı, peynirli, kaşarlı, kuşbaşılı alternatifleri bulunuyor. Yine kıymalı, peynirli, kaşarlı pide çeşitleri de mevcut.
Kıymalı cantık sipariş ediyoruz. Dana eti kullanılıyor. Yağ oranı dengeli ve kıvamında. Akışkan. Kıyması üst kalitede. Biga tarafından un temin ediliyor. İnce hamur. Dokusu neredeyse kusursuz. Harcından kullanılan soğan yöreden. Cantık’a yayılan yağın lezzeti olayı başkalaştırmış.
Hamurun mayalanması ve fırının kalitesi önemli unsurlar. Gürgen odunu kullanılıyor.
Açık ayran bir miktar ve yoğun olabilir. Genel anlamda gayet memnun ayrıldık.Bursa’ya bu nefis lezzet için yine gelme niyeti oluştu. Bizi mutlu eden ve varlığına müteşekkir olduğumuz işletmeler arasında artık Acı Cantık.
Fiyatlar oldukça makul.
Afiyet olsun
Adres:Kayhan Çarşısı Boğaz Sokak No:11 Osmangazi-Bursa
This entry was posted in Uncategorized