”AOC etiketi 1920’li yılların başında Fransa’da yaratılan ve belirli bir coğrafi bölge ile tanımlanan yiyecek ve şarapları tanımlamak ve düzenlemek amacı ile yaratılmıştır. Fransa’nın en iyi ve en tanınmış ürünlerinin birçoğu bu etikete sahiptir. Tüm AOC etiketleri bir yiyecek yada şarabın üretilmesi gereken bölgeyi ve üretim kaynak ve yöntemlerini tanımlar. Amaç sahteciliği azaltmak ve kalite standartlarını korumaktadır.2010 yılında AOC sisteminin adı AOP (appellation d’origine protegee)olarak değiştirildiyse de çoğu insan AOC kısaltmasını kullanmaya devam eder. IGP (indication georaphique protegee)isimli daha az kısıtlayıcı bir yöresel ürün etiketi de vardır.”şeklinde aktarır S.Henaut ve Jeni Mitchell.
Bir ülkenin kimliğinin oluşmasında yemek kültürünün etkisi ortada.Bağcılık ile desteklenen kültürün dünyada konumunu azımsamamak gerekiyor.
Ülkemiz içinde yöresel etiket taşıyan ürünlerin titizlikle seçilmesi, denetlenmesi ve hukuki olarak korumaya alınması büyük önem arz ediyor. Bu anlamda büyük dönüşümün sağlanması , saygın hale gelmesi yenilikçi ve özgün adımlar gerektiriyor.
Özel sektör içerisinde bu konuda özellikle gusto sahibi, kültürlü ve vizyonu olan müteşebbislerin etkinliği giderek belirginleşiyor.
Arcadia bağcılık en iyi örneklerinden.Arcadia adının mitolojide ”Yeryüzünde cennet” isminden geldiği aktarılıyor.Bağ Çeşmekolu ve Hamitabat köyleri arasında tesis edilmiş. Yerinde üretim tekniği tercih edilen 350 dönüm üzerine kurulu bağın üzerinde 9 farklı üzüm çeşidi mevcut. Sauvignon Blanc,Merlot, Sauvignon Gris, Sangiovese, Pinot Gris,Öküzgözü, Cabarnet Franc,Cabarnet Sauvignon, Narince’den oluşuyor. Cabarnet Franc benim için bir adım önde.
Sauvignon Gris Türkiye’de ilk defa bu bağda yetiştirilmiş.
Bağ içerisinde yer alan Bakucha restoranda bu kalitede bir bağı destekler nitelikte.
İlk gün menüsünde öncelikli olarak; peynir pate ve parmesanlı kıtır ekmek, süzme yoğurt üzerinde ot mücver ,cevizli kabak tarator sunuldu .Yanı sıra bezelye püresi yatağında somon tabağı dengeli ve leziz. Şarap önerisi ise Sauvignon Blanc.
Ara sıcak olarak benim pek sevdiğim ev yapımı kuskus, domatesli köz patlıcan sunumu güzel, tadı uyumlu.
Damak tazeleyici olarak sunulan ve bağ içerisinde de bulunan lavantaların şerbeti hoş bir rahiya bıraktı.
Ağır ateşte pişirilen kuzu tandır beyaz şarap, limon, portakal, defne yaprağı ve kekik ,Trakya kıvırcık kuzu budu, soğan cipsi, zerdeçallı hardallı patates püresi ve esmer tereyağı ile hazırlanmış. Bileşenleri son derece uyumlu, lezzet katmanı olan her zaman oyunda olabilecek bir tabak.
Yanında Pınot Gris.
Tatlı olarak Napolyon kıtır,hafif ve doğru bir tamamlayıcı.
İkinci gün ise başlangıç olarak;kuru domates tapenade ve parmesanlı kıtır ekmek, dana roast beef roka ve hardal sos ile sunumu yapıldı. Ayrıca asma yaprağında göçmen pidesi (loznik) ekşi krema ile farklı bir tat.Asma yaprağı ,mısır unu,bir miktar yoğurt,zeytinyağı,maydonoz,şeker,pırasa ve soğan ile Loznik(asma pidesi)hazırlanıyor.
Şeftali üzerine cevizli tangala peynir kreması ile özel bir doku yakalanmış.Ev yapımı köy eriştesi limonlu süzme yoğurt yatağında doğal bir tat etkisi bıraktı. Basit ve hoş bir tabak. Vişne şerbeti damağı dengeliyor.
Balıkesir sızma zeytinyağı ve limonlu yeşil salata ile servis edilen soğan ,tarçın ve kırmızı şarap ile beraber ağır ve uzun pişirilen dana eti yumuşak ve leziz.Arpa şehriye pilavı ile mozaik oluşturmuş.
Pizzasına özel yer açmak isterim.Kıtır ve ince.Yakın bir kooperatiften alınan sucuk şahane.
Vişne soslu sakızlı muhallebi böyle bir yemeğin üzerine son derece uyumlu bir seçim. Hafif ve hakikaten lezzetli.
Genel itibari ile sunulan tabakların iyi olduğunu belirtmeliyim.
Arcadia son derece huzurlu,sakin ve iyi vakit geçiribileceğiniz bir işletme.
Can Yücel’in dizelerinde dediği gibi;
Çiçekler sulandığı kadar güzeldir, Kuşlar ötebildiği kadar sevimli,
Bebek ağladığı kadar bebektir.
Ve herşeyi öğrendiğin kadar bilirsin,bunu da öğren ,
Sevdiğin kadar sevilirsin…
İşletme sahipleri işlerini öylesine severek yapmışlar ki gözlemlediğim kadarı ile müşterileri de Arcadia’yı bir o kadar sevmişler.
Afiyet olsun
This entry was posted in Uncategorized