Alaturka-Alafranga saat arasındaki fark nedir? Alaturka saatte göre akşam güneş battığında saat 12’dir.Tüm yerleşim merkezlerinde saat akşam ezanına göre ayarlanır. Dolayısıyla birbirine yakın yerler arasında bile saat farkı vardır. Ayrıca güneşin batışı her gün bir-iki dakikalık farkla gerçekleşir.Yani gün içinde bir saatin tam bir saat olarak geçebilmesi için saatlerinde her akşam bir-iki dakikalık kayma yüzünden yeniden ayarlanması gerekir. Alafranga saatlerde ise güneşin batış anından bağımsız olarak hep aynı ritim ile ilerler. Alafranga saatin şimdiki gibi dünya genelinde bir düzene kavuşması yani Greenwich saatinin merkeze alınması 1884 yılında Washington’da toplanan bir kongrede kabul edilmiş; dünya saati 24 eşit boylama göre ayarlanmaya başlanmıştır. Kongreye 25 ülke katılmış karar 1 oy farkla alınmıştır. Bu kongrede Osmanlı yoktur. Uygulamaya gerek duyulmasının nedeni trenlerdir.1825 yılında İngiltere’de ilk yolcu treni işlemeye başlar ve konu ulaşım tarzı dünyaya yayılır. Osmanlı’da ilk hat 1860 yılında İzmir-Aydın’da açılır.Uluslararası hatlar ortaya çıktıkça ve aktarma olgusu başlayınca birbirinden ayrı tarife yapılması olanaksızlaşır. İstasyonlar arası farklılıkların önceden bilinen ve öngörülebilir bir düzene sokulma ihtiyacı doğmuştur.1913’de Paris’de daha geniş toplanan ve Osmanlı’nın da katıldığı kongrede karar kabul edilir.Burada da baskı tren şirketlerinden gelir.
İyi bir yemek için baskı ise damak tadımıza düşkünlüğümüzden gelir. Lezzetli ve o an arzu ettiğiniz bir yemeğe biran önce ulaşma arzusu ben ve benim gibiler için mühim bir meseledir.
Bu duygular eşliğinde zaman kaybetmeden doğru adrese kendimizi ulaştırmamız gerekir. Göbel işte o doğru adreslerden..
Nefis bir yoğurt ve leziz bir salata ile başlıyoruz.
Kokorecin iç ve dış kısmının dokusu çok iyi.Dış kısmında kuzu bağırsağı, mumbar ve ortasında çöz. Bu kokoreci pişirmekte maharet gerektirir.
Uykuluk birinci sınıf. Yumuşacık adeta pamuk gibi. İçi sulu kalmış. Sadece uykuluk için bile direksiyonu kırıp soluğu burada alabilirim.
Kuzu gömlek yağına sarılı olarak hazırlanan ciğer sarma masada olması lüzum eden tabaklardan. Sululuğunu muhafaza etmiş.
Sucuk baharatı yerinde tadı da öyle.
Tatlı olarak ekmek kadayıfı tercih ediyoruz. İyi pişirilmiş. Şeker kullanımı da dengeli. Kullanılan kaymak oldukça iyi. Meyve süslemesini abartı buldum sadece.
”Birinin bir şey hakkında heyecanlanmasını seviyorum.Güzel bir şey”der J.D.Salinger.
Göbel’e gitme ihtimali beni heyecanlandırıyor:)
Kalbini ve ruhunu kullanan ,işine de bunu yansıtan bir restoran burası. Susurluk tarafında iseniz muhakkak uğramanız gereken bir işletme..
Fiyatlar bu lezzetleri bir arada bulma olasılığını da ele aldığınızda makul seviyelerde..
Afiyet olsun
This entry was posted in Uncategorized